جستجوی کلمات کلیدی در گفتار (تحقیقاتی)

یکی از کاربردهای مهم پردازش گفتار، یافتن کلمات کلیدی در گفتار است. به عنوان مثال یک پایگاه داده از صداهای ضبط شده را در نظر بگیرید. فرض کنید بخواهیم در این گفتارها به دنبال مجموعه ای از واژه های کلیدی بگردیم. در این صورت باید از الگوریتم های واژه‌یابی گفتار استفاده کنید. یکی از مقال هایی که این الگوریتم می تواند در آن جا مورد استفاده قرار گیرد، گفتارهای ضبط شده در یک کلاس درس است. مثلا فرض کنید که گفتارهای درس مدارهای الکتریکیضبط شده باشد و ما می خواهیم بدانیم در کدامیک از قسمت های این مجموعه در مورد کلمه کلیدی دیود صحبت شده است.

۱. مقدمه

امروزه پردازش گفتار تقریبا در همه ی جنبه های زندگی ما نفوذ کرده. از گوشی و ساعت های هوشمند گرفته تا مباحث نظامی و امنیتی، همه جا نشانه ای از حضور تکنولوژی پردازش گفتار دیده می شود.
اما این مباحث دهه هاست که در حوزه ی دانشگاهی مورد بررسی هستند، پس چرا در سال های اخیر اسم آن اینقدر بر سر زبان ها افتاده است؟ دلیل آن این است که اخیرا شاخه ی جدید از هوش مصنوعی به نام یادگیری عمیق توانسته است پردازش گفتار را به اندازه ای دقیق کند که خارج از محیط های کنترل شده هم بتوان از آن استفاده کرد.
استاد دانشگاه استنفورد و بنیان گذار سایت کورسرا، Andrew Ng پیش بینی کرده است که تا زمانی که دقت پردازش گفتار از 95 درصد به 99 درصد می رسد، اصلی ترین راه برای ارتباط برقرار کردن با کامپیوتر می شود. این فاصله ی 4 درصدی ، در واقع تفاوت میان "به طور آزاردهنده ای غیرقابل اعتماد" و "بسیار مفید" است که به لطف هوش مصنوعی و خصوصا یادگیری عمیق، آنقدری طول نمی کشد که بشر به این دقت می رسد.
درین بخش ما انحصارا به استخراج و جستجوی کلمات کلیدی در گفتار می پردازیم. گفته می شود آژانش امنیت ملی آمریکا مکالمات افراد بسیار زیادی را شنود کرده و به کار رفتن عبارات خاصی در متن مکالمه را بررسی می کند! از کاربرد های امنیتی این موضوع که بگذریم این حوزه در جنبه های دیگر نیز کاربرد های فراوانی دارد.

۲. شرح مسئله و کارهای مرتبط

هدف مسئله: هدف ما همانطور که در بخش چکیده گفته شده است، پیدا کردن روشی برای استخراج و جستجوی کلمات به کار رفته در یک فایل صوتی می باشد. برای این منظور ما از هوش مصنوعی و شاخه های متنوع آن کمک خواهیم گرفت.
شرح مسئله و راهکار ها - استخراج ویژگی : خوب، اگر بخواهیم خیلی ساده مسئله را بیان کنیم، ما یک عامل هوشمند داریم که صوت را ورودی گرفته و لیست کلمات به کار رفته را خروجی می دهد.

شکل1: چارت کلی مسئله

اولین راهی که به ذهن می رسد این است که یک بار صوت مختص به یک کلمه و کلمه معادل را به عامل هوشمند داد و از آن خواست که در صورت مشاهده چنین صوتی، کلمه ی معادل را خروجی دهد. اما به این سادگی نیست... مشکلات بسیار زیادی وجود دارد که باعث می شود این روش عملی نباشد، برای مثال اولین مشکل این است: فرض کنید در صوتی که ما آن را برای یادگیری به عامل هوشمند داده ایم در عرض 1 ثانیه کلمه ی "سلام" گفته شود. مشکلی که وجود دارد این است که اگر کسی کلمه ی سلام را زودتر یا دیرتر ادا کند برای مثال در عرض نیم ثانیه بگوید "سلام" یا 5 ثانیه آن را طول بدهد و عبارت را بکشد و بگوید "سسسسللللااااامممم!" عامل هوشمند ما دیگر قادر به شناسایی عبارات گفته شده نیست.
تبدیل صوت به داده ی دیجیتال:[1] اولین کاری که باید انجام داد تبدیل امواج صوتی به عدد و داده های دیجیتال قابل فهم برای کامپیوتر است. چونکه در نهایت تنها چیزی که کامپیوتر متوجه می شود 0 و 1 است نه امواج آنالوگ! برای مثال به موج صوتی زیر توجه کنید، درین شکل عبارت "Hello" گفته شده است:
شکل2: مدلی از سیگنال گفتاری

برای تبدیل این سیگنال به داده ی دیجیتال، می توان هر چند میکرو ثانیه، مقدار سیگنال را با تقریب به نزدیک ترین عدد تعریف شده گرد کرد و آن را ذخیره نمود. اینکه هر چند میکروثانیه این کار را انجام دهیم یا مقدار سیگنال در واحد زمان را با چه دقتی تعریف کرده باشیم، دقت معادل دیجیتال این سیگنال را تعیین می کند که مشخص است هرچقد بخواهیم دقت را زیادتر کنیم داده ی بدست آمده حجیم تر می شود. البته نکته ی جالب این است که زیاد بودن نرخ نمونه برداری ما بیشتر از یک حدی باعث افزایش کیفیت نمی شود. بر اساس قضیه ی Nyquist ، اگر نرخ نمونه برداری ما دو برابر بزرگترین فرکانس به کار رفته در موج باشد، می توانیم از روی داده ها به طور کامل به سیگنال اولیه برسیم. برای همین نرخ نموداری 16KHz برای پردازش گفتار انسان کافی است!
اگر ما بخواهیم از روی این داده ها به صورت خام عامل هوشمند را آموزش دهیم، مسئله بسیار پیچیده و سخت می شود. برای همین مسئله را ساده تر میکنیم. داده های بدست آمده را به بخش های 20 میلی ثانیه ای تقسیم میکنیم و پردازش را روی آن ها انجام می دهیم.
اما مشکل اینجاست که حتی 20 میلی ثانیه از موج ماهم ترکیبی پیچیده از صوت هایی با فرکانس های مختلف است.شکل[3]
شکل3: شکل موج برای 20 میلی ثانیه از سیگنال صوتی

برای حل این مشکل ما با استفاده از تبدیل فوریه، سیگنال را به اجزای تشکیل دهنده اش تقسیم کرده و مشخص میکنیم هر جزء چقد انرژی دارد.
شکل4: میزان انرژی فرکانس های مختلف در یک نمونه صوتی 20 میلی ثانیه ای. همانطور که مشاهده می شود فرکانس های پایین انرژی بیشتری دارند پس این سیگنال نمایانگر صدای مردانه است

شکل5: نمونه ی کامل ساده شده برای سیگنال صوتی کلمه ی "Hello"

حال که سیگنال صوتی را ساده سازی کردیم می توانیم از داده های بدست آمده برای کار با عامل هوشمند استفاده کنیم.
عامل هوشمند پردازش گفتار می تواند بر اساس چندین مدل و متد مختلف ساخته شود. برای مثال مدل مخفی مارکوف ، Dynamic Time Warping ، شبکه های عصبی ، یادگیری عمیق و متد های دیگر که به شرح مهم ترین و پرکاربرد ترین آنها می پردازیم[1]

۲.۱. مدل مارکوف:

برای توضیح مدل مارکوف، ابتدا سراغ مثال ساده ای می رویم.
فرض کنید آب و هوای یک شهر، تنها می تواند سه حالت مختلف آفتابی، بارانی و برفی باشد. حال وضعیت آب و هوای شهر را به یک مدل مارکوف تبدیل می کنیم. برای این منظور، فرض می کنیم اگر آب و هوای امروز شهر مشخص باشد، وضعیت آب و هوای فردا را با احتمال مشخص می توان پیش بینی کرد. به بیان دیگر وضعیت آب و هوای فردا تنها وابسته به وضعیت آب و هوای امروز و مستقل از سایر موارد است. این یک مدل مارکوف مرتبه اول می باشد (اگر وضعیت فردا به وضعیت امروز و وضعیت روز گذشته بستگی داشت، مدل مارکوف مرتبه دوم بود و همچنین در حالت کلی اگر وضعیت فردا به وضعیت n روز گذشته اش بستگی داشته باشد مدل مارکوف مرتبه n خواهیم داشت). برای مثال اگر امروز آفتابی باشد، به احتمال 0.9 فردا نیز آفتابی خواهد بود. یا به احتمال 0.075 فردا بارانی و یا به احتمال 0.015 فردا برفی می باشد.
خوب حال می خواهیم مدل مارکوف را نشان دهیم. برای این منظور به مجموعه ای از وضعیت ها نیاز داریم که آن هارا با { x1,x2,...,xn} نشان می دهیم. در مثال بالا تنها 3 وضعیت آفتابی، بارانی و برفی داریم برای همین n برای مثال بالا 3 می باشد.
همین طور احتمال هر تغییر وضعیت ممکن نیز باید مشخص باشد. برای مثال همانطور که در بالا اشاره شد اگر امروز آفتابی باشد به احتمال 0.9 فردا نیز آفتابی است. این احتمالات را می توان توسط ماتریس نیز نشان داد که برای مثال بالا به صورت زیر است.

احتمالات تغییر حالات

دقت کنید که در این مثال ما یک مدل مارکوف مرتبه 1 را بررسی می کنیم که برای آن احتمال رخ دادن هر وضعیت صرفا به وضعیت قبلی بستگی دارد، به عبارت دیگر داریم:
رابطه ی احتمالات مدل مارکوف مرتبه یک

علاوه بر دو مورد بالا، به احتمال رخ دادن وضعیت اولیه نیز نیاز داریم. برای مثال اینکه در اولین روز احتمال اینکه هوا آفتابی باشد چقدر است
احتمالات رخ دادن وضعیت اولیه

حال اگر یک دنباله از وضعیت ها که پشت سر هم اتفاق می افتد داشته باشیم، با استفاده از این مدل مارکوف می توانیم بگوییم که احتمال رخ دادن آن چقدر است.
مثلن احتمال اینکه دنباله وضعیت : آفتابی - آفتابی - برفی - بارانی ، رخ دهد ، باید : احتمال رخ داد وضعیت اولیه آفتابی - احتمال آفتابی بودن یک روز در صورت آفتابی بودن روز قبل - احتمال برفی بودن یک روز در صورت آفتابی بودن روز قبل - احتمال بارانی بودن یک روز در صورت برفی بودن روز قبل ، را در هم ضرب کنیم که تمام این احتمالات را در تعریف مدل مارکوف آب و هوا داریم.

۲.۲. مدل مخفی مارکوف:

حال که مدل مارکوف را تعریف کردیم، به بیان مدل مخفی مارکوف می پردازیم.
در قسمت قبل خواندیم که در مدل مارکوف تمام وضعیت ها کاملا قابل مشاهده اند (Fully Observable) و مشخص است که انتقال از چه وضعیتی به چه وضعیتی صورت می گیرد. بر خلاف مدل مارکوف، در مدل مخفی مارکوف وضعیت ها مشخص نیستند و ازین رو اسم مدل مخفی مارکوف برای آن انتخاب شده است. حال با ذکر مثالی به توضیح مدل مخفی مارکوف می پردازیم.
در مثالی که در مورد مدل مارکوف ذکر شد، فرض کنید همان شرایط برقرار باشد. اما ما به عنوان ناظر در شهری که می خواهیم از آن مدل بسازیم حضور نداشته باشیم و نتوانیم وضعیت آب و هوایی آن شهر را به طور قطعی مشخص کنیم، اما دوستی به اسم علی در شهر مورد نظر داشته داشته باشیم، که هرروز تنها یکی از سه لباس مختلف پیراهن، کت یا سویشرت را برای پوشیدن انتخاب کند، و همچنین بدانیم که انتخاب علی تنها وابسته به وضعیت آب و هوایی آن روز شهر است. همینطور حق نداریم از علی درباره وضعیت آب و هوایی شهر سوالی بپرسیم اما می توانیم هرروز لباسی که برای پوشیدن انتخاب کرده است را بدانیم. حال مدل مخفی مارکوف را برای شهر مورد نظر می سازیم.
برای این کار علاوه بر مواردی که در مورد مدل مارکوف تعریف شد، لازم است تعریف های جدیدی بیان شود.

  1. مجموعه ی مشاهده های ممکن که در اینجا پیراهن، کت و یا سویشرت است.

  2. احتمالات خروجی که احتمال هر مشاهده را به شرط بودن در وضعیت x مشخص می کند و آن به صورت زیر نمایش می دهیم :

    احتمال خروجی برای مشاهده ی k

    که در اینجا k برای مثال می تواند پیراهن و xi وضعیت هوای آفتابی باشد که در این صورت b بیانگر احتمال پوشیده شدن پیراهن توسط علی به شرط آفتابی بودن هوا است.
    اکنون می توانیم احتمال دنباله ای از مشاهدات را محاسبه کنیم، این احتمال از رابطه ی زیر محاسبه می شود:
    احتمال وقوع دنباله ای از مشاهدات

    برای مثال فرض کنید می خواهیم احتمال اینکه علی در سه روز متوالی کت بپوشد را محاسبه کنیم. داریم :
    احتمال مشاهده خاص برای مدل آب و هوای شهر

    به بیان دیگر احتمال اینکه علی سه روز متوالی کت بپوشد را برای تمام وضعیت هایی که ممکن است در این سه روز اتفاق بیفتد حساب کرده و آن هارا باهم جمع می کنیم. چون احتمال رخ داد یک وضعیت خاص و احتمال یک مشاهده ی خاص به شرط بودن در یک وضعیت خاص را در اختیار داریم، می توانیم این محاسبه را انجام دهیم.

مسائلی که می توان به کمک مدل مخفی مارکوف بررسی کرد:

  1. مسئله ی دسته بندی و ارزیابی: اگر مدل مخفی مارکوف لاندا را داشته باشیم، احتمال وقوع دنباله ی خاصی از مشاهدات چقدر است ؟ (این مسئله را در بخش قبل بررسی کردیم). با کمک این مسئله می توانیم از میان چند مدل مخفی مارکوف مختلف ، آن یکی که به مشاهدات ما نزدیک تر است را انتخاب کنیم.

  2. مسئله ی کدگشایی: چه دنباله ای از وضعیت ها، با احتمال بیشتری دنباله ی مشاهدات مشخص شده را تولید می کند؟ - حل این مسئله برای "بازشناسی" یا بررسی اینکه آیا وضعیت ها مفهوم خاصی دارند کاربرد دارد.

  3. مسئله ی یادگیری: اگر دنباله ای از مشاهدات را داشته باشیم، چه مدل مخفی مارکوفی با احتمال بیشتری این دنباله از مشاهدات را تولید می کند؟ - این مسئله سخت ترین مسئله در این بین است

استفاده از مدل مخفی مارکوف در پردازش گفتار
در طول چندین سال گذشته این روش به عنوان موفقترین روش در شناسایی گفتار مورد استفاده قرار گرفته است. دلیل اصلی این مساله این است که مدل مخفی مارکوف قادر است به شکل بسیار خوبی خصوصیات سیگنال گفتار را در قالب ریاضی قابل فهم تعریف کند.
در یک سیستم پردازش گفتار مبتنی بر مدل مخفی مارکوف قبل از آموزش ، یک مرحله استخراج ویژگی انجام می گردد.

ویلپن در مقاله ی خود [2] به استفاده از مدل مخفی مارکوف برای شناسایی کلمات کلیدی پرداخته است. یکی از مشکلات موجود اتوماتیک کردن فرایند اپراتور های انسانی بوده، به این صورت که تماس گیرنده با گفتن یکی از کلمات "Collect" , "Calling-Card" , "Third-number" ,"person" , "operator" به صورت اتوماتیک به خط تلفن مورد نظر متصل شود. اگر تماس گیرنده در سکوت کامل باشد و تنها کلمه ی مورد نظر را بگوید، مسئله تا حدی ساده می شود. اما مشکل اینجاست که عموم تماس گیرنده ها علاوه بر کلمه ی مورد نظر کلمات دیگری را هم ادا میکنند. مثلن به جای گفتن "اپراتور" عبارت "اممم... لطفا مرا به اپراتور وصل کنید" را می گویند. و این مسئله اتوماتیک کردن فرایند اتصال به خط مورد نظر را سخت می کند.
ابتدا آنالیز LPC و Cepstral انجام می شود. سیگنال صوتی در بازه 100 تا 3200 هرتز فیلتر شده و به صورت دیجیتال (با فواصل 6.67 هرتزی) تبدیل می شود. سپس این صدای دیجیتال شده به بخش های 45 میلی ثانیه ای تقسیم شده که در میان هرکدام از آن ها 15 میلی ثانیه فاصله است.
سپس با استفاده از مجموعه ای مدل های مخفی مارکوف که بر پایه کلمه ساخته شده اند، عبارت ورودی به صورت بخش به بخش بررسی شده و حالت ها ممکن و معتبر تولید می شود.
برای تولید مدل های مخفی مارکوف برپایه کلمات از یک الگوریتم برچسب زنی استفاده می شود. بدین صورت که با اعمال الگوریتم بر مجموعه ای از مدل های مخفی مارکوف موجود، token های ضعیف تر (که امتیاز آنها کمتر از میزان مشخصی است) انتخاب شده و مدل جدیدی را بر اساس این token ها می سازیم.

۲.۳. الگوریتم Dynamic Time Warping

در زمینه بررسی سری های زمانی، DTW یک الگوریتم برای یافتن مشابهت میان دو سری زمانی است که ممکن است در سرعت متفاوت باشند. برای مثال مشابهت در راه رفتن می تواند توسط DTW شناسایی شود حتی اگر فردی از فرد دیگر سریعتر حرکت کند یا حتی حرکتش شتاب دار باشد.
اما این الگوریتم چطور کار می کند؟ فرض کنید دو تابع بر حسب زمان وجود دارد. در حالت عادی برای مقایسه این دو تابع، در هر نقطه زمانی مشخص تابع اول را با تابع دوم مقایسه می کنیم. مشکلی که این روش دارد این است که اگر تابع اول با تابع دوم اختلاف زمانی ثابتی داشته باشد یا به صورت شتاب دار با تابع دوم اختلاف زمانی داشته باشد، مقایسه بین دو تابع اختلاف بسیار زیادی را نشان می دهد هرچند که دوتابع بسیار شبیه باشند. اگر به نحوی می شد که تابع اول در زمان t1 را به جای مقایسه با تابع دوم در زمان t1 ،در زمان معادلی که بیشترین تشابه را دارند مقایسه کرد، این مشکل قابل حل بود.

مقایسه بهینه بین دوتابع. مقدار تابع اول (خط بالا) در هر زمان با خط چین به معادل زمانی آن در تابع دوم (خط پایین) متصل شده است و مقایسه بین این دو نقطه صورت می گیرد

برای رفع این مشکل ساکو و چیبا [3] الگوریتمی با نام Dynamic Time Warping را ارائه دادند که در واقع یک الگوریتم برنامه نویسی پویاست. این الگوریتم بدین شیوه عمل می کند: ابتدا دو تابع A و B را به n نقطه زمانی مختلف تقسیم می کنیم. سپس ماتریسی n در n تشکیل می دهیم و روی ابتدای هر سطر آن مقدار تابع A در زمان x و روی ابتدای هر ستون آن نیز مقدار تابع B را در زمان x مشخص می کنیم.سپس هریک از خانه های ماتریس را بدین صورت پر میکنیم:
اختلاف مقدار A و B برای آن خانه + کوچکترین مقدار موجود در خانه های قبلی مجاور (پایین، پایین چپ، چپ)
برای مثال فرض کنید توابع (سری های زمانی) A و B به صورت زیر باشند

نمودار دو تابع (سری زمانی) A و B

حال ماتریس فواصل را برای این دو تابع تشکیل داده و آن را پر میکنیم
ماتریس فواصل دو تابع (سری زمانی) A و B

برای مثال همانطوری که مشاهده می کنید مقدار خانه ی (4,4) برابر است با :
value(4,4) = |9-3| + min(11,5,5) = 11
پس از کامل کردن ماتریس فواصل، جواب نهایی نگاشت به این صورت بدست می آید: از آخرین خانه ماتریس(بالاترین،راست ترین) شروع کرده، هرمرحله کوچیکترین خانه را بین خانه های مجاور (پایین، پایین چپ، چپ) انتخاب کرده و این کار را تا زمان رسیدن به خانه اول (پایین ترین، سمت چپ ترین) ادامه می دهیم و در نهایت مسیر پیموده شده جواب مورد نظر ما است.
برای مثال بالا این مسیر را در شکل زیر مشاهده می کنید:
مسیر بدست آمده برای نگاشت بهینه

یکی از مهم ترین حوزه های کاربرد DTW حوزه ی پردازش گفتار است.همانطوری که بخش طرح مسئله اشاره شد، سرعت ادای کلمات هر بار ممکن است متفاوت باشد. با استفاده از الگوریتم DTW می توان مشابهت بین کلماتی که یکسان هستند اما با سرعت های مختلف ادا شده اند را شناسایی کرد.

۲.۴. شبکه های عصبی

شبکه های عصبی مصنوعی سیستم ها و روش های محاسباتی نوین برای یادگیری ماشینی، نمایش دانش و در انتها اعمال دانش به دست آمده در جهت پیش بینی پاسخ های خروجی از سامانه های پیچیده هستند.ایده اصلی این گونه شبکه ها تا حدودی الهام گرفته از شیوه کارکرد سیستم عصبی زیستی برای پردازش داده ها و اطلاعات به منظور یادگیری و ایجاد دانش قرار دارد.
این سیستم از شمار زیادی عناصر پردازشی کاملا بهم پیوسته با نام نورون تشکیل شده که برای حل یک مسئله با هم هماهنگ عمل می کنند و توسط سیناپس ها (ارتباطات الکتروشیمیایی) اطلاعات را منتقل می کنند. در این شبکه ها اگر یک سلول اسیب ببیند بقیه سلول ها می توانند نبود آنرا جبران کرده؛ و نیز در بازسازی آن سهیم باشند. این شبکه ها قادر به یادگیری اند. مقلا با اعمال سوزش به سلول های عصبی لامسه، سلول ها یاد میگیرند که به طرف جسم داغ نروند و با این الگوریتم سیستم می آموزد که خطای خود را اصلاح کند.

شکل8: شمای کلی و ساده ی یک شبکه ی عصبی

حال به این سوال می پردازیم که مفهوم شبکه های عصبی مصنوعی چیست و چطور ساخته می شوند.
فرض کنید که می خواهیم رابطه (تابع) ای بین اندازه و قیمت یک خانه پیدا کنیم. برای این منظور اطلاعاتی شامل قیمت و اندازه چند خانه را از قبل داریم. در واقع می خواهیم رابطه ی بین اندازه و قیمت خانه را با کمک اطلاعاتی که از قبل درباره چند مثال داریم پیدا کنیم. این اطلاعات را در نمودار وارد می کنیم. ساده ترین تخمین برای این منظور، این است که این تابع را خطی در نظر بگیریم که در این صورت بهترین خطی که نمایانگر داده های از پیش موجود باشد و کمترین اختلاف را با آن ها داشته باشد، خط رگرسیون برای این داده هاست.

خط رگرسیون برای داده های موجود

می توانیم یک عنصر را در نظر بگیریم که اندازه خانه را به عنوان ورودی می گیرد و با استفاده از تابع رگرسیون بدست آمده قیمت آن را خروجی می دهد. این عنصر یک نورون ساده است.
اما در واقعیت قیمت خانه نه تنها وابسته به اندازه آن، بلکه به موارد بسیار زیاد و متنوعی است. برای مثال موقعیت مکانی خانه، تعداد اتاق خواب ها و غیره. همینطور علاوه بر اینکه تعداد ورودی ها ممکن است زیاد باشد، خروجی ممکن است به صورت مستقیم و خطی تابعی از ورودی ها نباشد. در اینجا دیگر یک نورون ساده برای ما کارایی ندارد و ما به شبکه ای از نورون ها نیاز داریم. این شبکه از نورون هارا شبکه ی عصبی می نامیم.
شمای یک شبکه عصبی

همانطور که می بینید یک شبکه ی عصبی به چند لایه مختلف تقسیم می شود که هر لایه تنها از لایه قبل ورودی می گیرد و به لایه بعد خروجی می دهد. لایه ابتدایی که ورودی ها به آن داده می شود لایه ورودی ، لایه های میانی را لایه پنهان و لایه ای که خروجی از آن گرفته می شود را لایه خروجی می نامیم. اثبات شده است که اگر تعداد لایه های پنهان به سه عدد برسد هرتابعی که ورودی را به خروجی بنگارد را می توان با شبکه عصبی ساخت.
هر نورون در شبکه عصبی در واقع یک تابع احتمالاتی است که برای هرکدام از ورودی هایش وزنی در نظر می گیرد و پس از محاسبه نتیجه نهایی (مجموع هر ورودی ضرب در وزن آن ورودی) آن را به لایه بعد منتقل می کند. در واقع در فرایند یادگیری یک شبکه عصبی(دادن ورودی و خروجی های از پیش تعیین شده) وزن بهینه برای ورودی های هر نورون تعیین می شود تا نزدیک ترین جواب به جواب اصلی را خروجی بدهد و در صورت دادن داده جدید به عنوان ورودی بتواند خروجی را پیش بینی کند.
چن [4] با روشی که در بخش مقدمه توضیح داده شد، از یادگیری عمیق برای پیدا کردن کلمات در گفتار استفاده کرده است. بدین صورت که ابتدا یک مرحله استخراج ویژگی داریم که سیگنال صوت رو به بخش های چند میلی ثانیه ای تقسیم می کنیم . پس از این مرحله از شبکه عصبی عمیق استفاده شده است تا رابطه ی بین frame های ورودی و متن خروجی پیدا شود. همینطور از یک مرحله posterior handling برای شفاف سازی در شبکه عصبی (از بین بردن نویز ها) استفاده شده است.
استفاده از شبکه عصبی عمیق برای شناسایی کلمات در گفتار

در بخش ارزیابی مشاهده می شود که استفاده از یادگیری عمیق برای جستجوی کلمات کلیدی در گفتار نسبت به مدل مخفی مارکوف بهبود بسیار زیادی ایجاد میکند.

۳. مراجع

[1] : Anusuya, M. A., and Shriniwas K. Katti. "Speech recognition by machine, a review." arXiv preprint arXiv:1001.2267 (2010
[2] : Jay G.Wilpon."Automatic recognition of keywords in unconstrained speech using hidden markov models" IEEE TRANSACTIONS ON ACOUSTICS. SPF.kCH. AND SIGNAL PROCESSING. VOL. 3X. NO. I I . NOVEMBER 1990."
[3] : H.Sakoe and S.Chiba. " Dynamic programming algorithm optimization for spoken word recognition". IEEE transactions on acoustics, speech, and signal processing, vol. assp-26, no. 1, february 1978
[4]: Guoguo Chen."Small-Footprint keyword spotting using deep neural networks"

۴. پیوندهای مفید

محمد حسن سوهان آجینی

سلام
لطفا موارد زیر را اصلاح نمایید:
۱- مراجع ۱و ۲ را به بخش پیوندهای مفید منتقل کنید. در بخش مراجع، تنها مقالات مورد استفاده را ذکر نمایید.
۲- اگر مراجع مناسبی برای کارتان مطالعه کنید، متوجه خواهید شد که نیازی به توضیح دادن مسایل ریز و غیر ضروری برای جستجوی کلمات کلیدی ندارید. توضیح «تبدیل صوت به داده ی دیجیتال» برای حل این مساله، اصلا لازم نیست و کاملا خارج از موضوع مساله‌ی شماست.
۳- علاوه بر اینکه استفاده از سه نقطه در متن علمی درست نیست، توضیحات کارهای مرتبط شما می‌بایست درست پس از سه نقطه‌ای که در متن آورده‌اید شروع می‌شد! انتظار می‌رفت شما یکی از روش‌های ذکر شده در پاراگراف آخر را مطالعه می‌کردید و در این بخش شرح می‌دادید. در حال حاضر بخش کارهای مرتبط شما شامل پیش‌پردازش و استخراج ویژگی می‌باشد که جزء مقدمات کار هستند و به هیچ وجه کافی نیستد.
۴- در مورد املای کلمات انگلیسی بیشتر دقت کنید.

تایید شده

سلام.
شما مطالعه خوبی بر مساله‌‌ای که انتخاب کرده‌اید داشتید، چند نمونه را ذکر کردید و ادبیات مساله را شفاف مطرح کردید ولی بهتر بود که اولا از منابع جدیدتری استفاده کنید و دوم این‌که مراحل روش‌های جدیدتری که انجام شده است را بررسی کنید؛ اگر نگاه کنید تقریبا در منابع‌تان مرجعی از سال 2010 به بعد را ندارید.شما فقط انواع عامل های هوشمند پردازش گفتار را بررسی کردید.بهتر بود تا علاوه بر بیان روش های دیگر آن ها را باهم مقایسه میکردید تا وقتی خواننده پروژه شما را میخواند در نهایت بداند که کدام روش برای حل این مساله پیشنهاد میشود وبهتر است و روش ها از نظر چه فاکتور هایی نسبت به هم ضعف یا قوت دارند واینکه استفاده از کدام یک از روش ها برای انواع عامل هوشمند پردازش گفتار مفیدتر خواهد بود.در هر متنی که مینویسید اگر جایی از متن،برداشتی از مقاله یا متنی بوده است ویا مستقیما ترجمه ونقل قول عبارات است باید همان جا به آن مطلب ارجاع دهید وباید قسمت مراجع را با دقت بیشتری تکمیل میکردید. کلمه ی HMM را هم متوجه نشدم که آیا مخفف کلمه ای است یا چیز دیگری است.(بنابراین ترتیب گرفته های ایجاد شده توسط HMM اطلاعاتی در رابطه با حالت توالی میدهد.=این قسمت در متن منظورم است.)جملاتی در متن هم غیر قابل فهم بود مثل جمله موجود در پرانتز(هر حالت یک توزیع احتمالات دارد برای خروجی ممکن که گرفته شود)بهتر بود قواعد فارسی را بهتر رعایت میکردید.بهتر بود الگوریتم Dynamic Time Warping را بهتر توضیح میدادید وشکلی که در قسمت DTW گذاشتید را توضیحی مختصر میدادید.همین طور در مورد تصویر مربوط به شبکه های عصبی این مشکل وجود دارد واین شکل هم توضیح دقیقی ندارد ومشخص نیست input و output وhidden چیست.امیدوارم پیشنهادات بنده به بهبود پروژه شما کمک کند.

رد شده

سلام
مطالب خوبی در مورد این موضوع بیان شده است.
چند نکته که به نظر من رسید:
1.با توجه به این که این پروژه تحقیقاتی می باشد،بهتربود از مراجع بیشتری استفاده می کردید.
2.در مورد الگوریتم شبکه های عصبی،باید توضیح داده می شد که چگونه از آن استفاده می شود و متناسب با موضوع پژوهش آن را توضیح می دادید.
3.سعی کنید قواعد نگارشی را رعایت نمایید.همچنین جمله بندی درست باعث خوانایی بهتر متن شما می شود.
4.می توانید با مطالعه مقالات ارایه شده در رابطه با این موضوع،نتایج آن ها را که با الگوریتم هایی که در اینجا بیان کرده اید،پیاده سازی شده اند،نشان دهید و آن ها را از نظر دقت با هم مقایسه و ارزیابی کنید.

محمد حسن سوهان آجینی

سلام
از اینکه ایرادات فاز قبل را تصحیح کردید سپاسگزارم.
اما با توجه به اینکه پروژه‌ی شما از جنس تحقیقاتی است، انتظار می‌رود شما حداقل برای هر یک از روش‌های مورد بررسی یک مرجع مختص به همان روش را مطالعه می‌کردید و روش‌ها را با جزییات بیشتری شرح می‌دادید. انتظار می‌رود این ایراد نیز در فاز بعدی برطرف شود.

اما متن حاضر نیز ایرادات نسبتا زیادی دارد:
۱- در بخش ۲.۱ که مدل مخفی مارکوف را توضیح دادید، بهتر بود که اول مدل مارکوف را توضیح می‌دادید و سپس به سراغ مدل مخفی مارکوف می‌رفتید. ضمنا یک مثال ساده از مدل مارکوف بسیار به روشن شدن موضوع برای مخاطب ناآشنا کمک خواهد کرد.
۲- در بخش ۲.۱ جملات غیرقابل فهم وجود دارد. جملات «هر حالت یک توزیع احتمالات دارد برای خروجی ممکن که گرفته شود.» و «بنابراین ترتیب گرفته های ایجاد شده توسط HMM اطلاعاتی در رابطه با حالت توالی میدهد.» از این دست هستند.
۳- جای خالی یک مثال برای روش DTW احساس می‌شود. همچنین مثال و توضیحات این بخش بسیار سطحی و گذرا هستند و حقیقتا قابل قوبل نیستند.
۴- در بخش ۲.۳ نیز به توصیحات ابتدایی و اولیه در مورد شبکه‌های عصبی بسنده شده‌است و مانند بخش قبل، هیچ توضیحی در مورد نحوه‌ی استفاده از این مدل‌ها در جستجوی کلمات کلیدی نداده‌اید!
۵- در بخش شبکه‌ی عصبی، ترجمه‌ی «فوق العاده بهم پیوسته» برای عبارت fully connected مناسب نیست. ضمنا سیناپس‌ها «ارتباطاتت الکترومغناطیسی» نیستند، بلکه «اتصالات الکتروشیمیایی» هستند. به نظر می‌رسد این دست مشکلات با مطالعه‌ی مراجع مناسب‌تر از survey رفع خواهند شد.
۶- تنها مرجعی که در این کار استفاده کرده‌اید، نه تنها قدیمی است، بلکه مربوط به «بازشناسی گفتار» است که با زمینه‌ی تحقیقاتی شما (که «جستجوی کلمات کلیدی» یا "keyword spotting" است) تفاوت دارد.

تایید شده

به نام خدا
خدمت نویسنده ی این مقاله خسته نباشید عرض می کنم و چند نکته رو متذکر می شوم

  • ترجمه ی کلمات کار درستی است اما بهتر است که واژه ی انگلیسی را یا در لغت نامه یا در پرانتز ذکر کنید.

  • بخش کارهای مرتبط نباید با شرح مساله ادغام شود و شرح مساله بیشتر مربوط به مقدمه است.
    ارایه ی فرمول ها حتی اگر مربوط به مقالات ذکر شده در کار های مرتبط است باید در بخش آزمایش ها ذکر شود تا معلوم باشد مربوط به بخش حل مساله و راه انتخابی شماست.
    نبود بخش کار های آینده حس می شود.
    در مجموع نوشته ی تحقیقاتی خوب و مناسبی است.

سلام ، به نظرم از لحاظ تحقیقاتی مطالبتون کامل و مفید بود.
خسته نباشید

محمد حسن سوهان آجینی

سلام
ممنون از اینکه زحمت کشیدید و نقایص قسمت‌های قبل رو اصلاح کردید، با این حال هنوز ایراداتی بر متن حاضر وارد است:
۱- جمله‌ای که در بخش ۲.۲ آمده، «سپس این صدای دیجیتال شده به بخش های 45 میلی ثانیه ای تقسیم شده که در میان هرکدام از آن ها 15 میلی ثانیه فاصله است.»، صحیح نیست. اول اینکه ترجمه‌ی قاب برای عبارت frame مناسب‌تر از بخش است. ضمنا ۱۵ میلی ثانیه میزان جابجایی (shift) قاب می‌باشد، نه فاصله‌ی بین آنها.
۲- برخی از جملات تحقیق بدون مرجع بیان شده‌اند. مثلا جمله‌ی «اثبات شده است که اگر تعداد لایه های پنهان به سه عدد برسد هرتابعی که ورودی را به خروجی بنگارد را می توان با شبکه عصبی ساخت.» بدون شک نیاز به مرجع دارد.
۳- در متن جملات کلی زیادی به چشم می‌خورد. مثلا جمله‌ی «هر نورون در شبکه عصبی در واقع یک تابع احتمالاتی است» جمله‌ی کلی است که بدون ذکر نوع شبکه، ارزش علمی چندانی ندارد و در حالت کلی صحیح نیست، زیرا در اکثر شبکه‌های عصبی، نرون‌ها از فرمول معینی پیروی می‌کنند.
در انتها جای یک تحلیل مناسب که مزایا و معایب روش‌ها را ذکر کند و به چرایی مسیر تکاملی مدل‌ها برای جستجوی کلمات کلیدی بپردازد خالی است.

سلام خسته نباشید،
پروژه ی کامل و خوبی بود و الگوریتم ها به خوبی توضیح داده شده اند و برای خواننده قابل فهم بود.

تایید شده

با سلام
به دلیل تحقیقاتی بودن پروژه، بخش کارهای مرتبط به طور کامل و مفصلی توضیح داده شده است. از نظر نگارشی نیز نکات به خوبی رعایت شده اند. الگوریتم های توضیح داده شده در صورت توضیح بیشتر می‌توانستند برای فهم کمی راحت تر باشند اما با ایت حال تعداد الگوریتم های مورد بررسی نشان از تلاش شما دارد.
خسته نباشید

تایید شده

سلام،
پروژه خوب و کامل بود و الگوریتم ها به خوبی توضیح داده شده اما با هم مقایسه نکردید که بهتر بود با جدولی تفاوت های آنان را مشخص می کردید.
خسته نباشید.