به نام خدا

ایجاد واژه‌نامه از روی پیکره دوزبانه یکی از گام‌های اصلی برای رسیدن به یک سامانه مترجم ماشینی است. ترجمه ماشینی یعنی تبدیل خودکار متن زبان مبدا به متن معادل آن در زبان مقصد. عمده روش‌های ترجمه ماشینی بر مبنای مدل‌های آماری و یادگیری ماشین بنا شده است که از یک پیکره دوزبانه، مجموعه‌ی عظیمی از متن که به هر دو زبان مبدا و مقصد وجود داشته و در سطح جمله هم‌تراز شده‌اند، برای یادگیری معادل‌ها به صورت آماری استفاده می‌کنند.

پیکره دوزبانه غالبا در سطح جمله هم‌تراز می‌‌شود. حال مسئله اصلی این خواهد بود که چطور می‌شود این جمله‌ها را در سطح کلمه هم‌تراز نموده و واژه‌نامه‌ای به صورت خودکار از کلمات معادل، از روی پیکره دو زبانه استخراج نمود.

۱. مقدمه

با گسترش روزافزون حجم داده‌ها و اطلاعات و همچنین گسترش تعاملات بین‌المللی، برقراری ارتباط تبدیل به یکی از مهم‌ترین چالش‌های بشر امروز شده است. یکی از مشکلات عمده‌ای که در این زمینه وجود دارد عدم امکان برقراری ارتباط توسط دادگانی به زبان دیگر است. ترجمه ماشینی یکی از راه‌هایی است که برای حل این مشکل ارائه شده و به خاطر اهمیت آن، در سالیان اخیر توجه بسیار زیادی به آن شده است. رویکردهای متفاوتی در پیاده‌سازی این ایده وجود دارد که رویکرد مبتنی بر قانون از برجسته‌ترین آن‌ها بوده و در سال‌های اخیر رویکرد جدید مبتنی بر آمار مطرح شده است. رویکرد آماری ترجمه ماشینی را، مبتنی بر پیکره1 نیز می‌نامند. چراکه سیستم طراحی‌شده، تمام اطلاعات موردنیاز خود را، از یک پیکره موازی دوزبانه2 که مجموعه بسیار بزرگی از جملات هم ترجمه است، استخراج می‌نماید. مبنای عملکرد یک مترجم آماری، نظریه تصمیم آماری است. تئوری تصمیم آماری روش شناخته‌شده‌ای برای ساخت یک سیستم تصمیم‌گیری مرکب، از چندین منبع اطلاعاتی موجود، با هدف حداقل سازی خطای تصمیم‌گیری می‌باشد. پارامترهای چنین سیستمی با استفاده از مجموعه بزرگی از دادگان آموزشی (پیکره موازی دوزبانه) تخمین زده می‌شود. به کمک این روش امکان ترجمه متون تخصصی در زمینه‌های مختلف با بررسی مقالات موجود در آن زمینه و ترجمه آن‌ها میسر می‌شود.
یکی از مراحل ترجمه‌ی ماشینی ساخت واژه‌نامه با استفاده از هم‌تراز کردن لغات در جملات هم‌ترجمه است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

۲. کارهای مرتبط

۲.۱. هم‌ترازی لغات3

مسئله هم‌ترازی لغات بدین صورت تعریف می‌شود که جمله e = e_{1}^{I} در زبان مبدأ و ترجمه آن در زبان مقصد f = f_{1}^{J} داده شده، هدف یافتن تناظر بین لغات e و f است. ارتباط بین دو لغت توسط جفت (i,j) مشخص می‌شود که مکان آن­ها را در f و e مشخص می‌کند و 1\leqq i\leqq I \text{ , } 1 \leqq j \leqq J .
این رابطه می‌تواند توسط گراف بدون جهت A با I+J رأس یا ماتریس B با I×J خانه نمایش داده شود که [3]

b_{ij} = 1 \text { if } e_{i} \text{ is linked to } f_{j} \text{ else } b_{ij} = 0

دو شکل زیر این دو روش را برای جمله­ انگلیسی and the program has been implemented و جمله فرانسوی معادل le programme a ´et´e mis en application نشان می‌دهد.[7]

شکل 1. نمایش هم‌ترازی در قالب گراف

شکل 2. نمایش هم‌ترازی در قالب ماتریس

پارامتر‌ها‌ی ماشین ترجمه آماری با بررسی پیکره‌‌های تراز شده در سطح لغت برآورد می‌شوند و بالعکس، هم‌ترازی خودکار لغات، بهترین هم‌ترازی را با استفاده از مدل ماشین ترجمه آماری انتخاب می‌کند.فرایند چرخشی حاصل از این دو تفکر، نمونه‌ای از الگوریتم امید ریاضی-بیشینه کرد 4 را نتیجه می‌دهد.[6]

۲.۲. مدل‌های هم‌ترازی چند به یک[9]

جهت کم کردن پیچیدگی محاسباتی برای مدل‌ها این محدودیت را قایل می‌شویم که هر کلمه هدف تنها با یک کلمه مبدأ بتواند متناظر شود. در نتیجه ما می‌توانیم تناظر بین دو جمله را با دنباله a = a_{1}^{J} نشان دهیم و a_j = i را مکان لغتی در جمله مبدأ که با آن متناظر است تعریف کنیم.
دنباله a_{i}^{j} متغیر پنهانی‌است که در پیکره موازی مشخص نشده اما برای ساخت مدل‌ها‌‌ی درست فرایند ترجمه لازم است محاسبه شود. احتمال تولید f = f_{1}^{J} از e = e_{1}^{I} با هم‌ترازی a = a_{1}^{J} این را با \text{P()}a_{1}^{J}\text{,}f_{1}^{J}\text{|}e_{1}^{I}

\text{P()} a_{1}^{J} \text{,} f_{1}^{J} \text{|} e_{1}^{I}

مدل می‌کنیم. بعضی‌ مواقع یک کلمه در جملهٔ مقصد ترجمهٔ هیچ کلمه‌ای در جملهٔ مبدأ نیست، با در نظر گرفتن توکن خالی‌ 5چنین امکانی را به مدل اضافه می‌کنیم.
هم ترازی که احتمال توأم جمله هدف را از جمله مبدأ ماکسیمم کند، همترازی ویتربی6 نام دارد و این‌گونه محاسبه می‌شود:
شکل 3. فرمول ویتربی

در ادامه به معرفی چند مدل هم‌ترازی می‌پردازیم.

۲.۳. مدل‌های هم‌ترازی آی‌بی‌ام7

مدل‌های آی‌بی‌ام از ۱ تا ۵ به ترتیب افزایش پیچیدگی‌ و تعداد پارامتر‌ها نام‌گذاری شده‌اند.

۲.۳.۱. مدل‌ 1[6]

در مدل ۱ فرضیات زیر در نظر گرفته می‌شود:

  • طول جملهٔ مقصد (J) غیر مستقل از I است.

  • برای هر کلمهٔ هدف، همه تراز‌ها هم احتمال هستند و به مکان کلمه در جمله بستگی ندارد در واقع توزیع احتمالی مدل هم‌ترازسازی، یکنواخت در نظر گرفته شده و احتمال وجود هر هم‌ترازی1/I+1 لحاظ می شود.
    P(a_{j}|f_{1}^{j-1},a_{1}^{j-1},J,e_{1}^{I}) = 1/(I+1)

  • هنگام محاسبه هم‌ترازی، کلمه هدف تتها به کلمه مبدأی که با آن متناظر است، وابسته است.
    P(f_{j}|a_{1}^{j},f_{1}^{j-1},J,e_{1}^{I}) = T( f_{j}|e_{a_j})
    (T(f_{j}|e_{a_j} احتمال ترجمه کلمه به کلمه از است.

۲.۳.۲. مدل‌ 2[5]

در مدل دو ما فرض می‌کنیم که مکان تراز a_{j} برای کلمه f_{j} بهj و طول‌های جملات،I و J بستگی دارد. در نتیجهٔ چنین فرضی‌ ماتریس هم‌ترازی به ماتریس قطری میل می‌کند.
P(a_{j}|f_{1}^{j-1},a_{1}^{j-1},J,e_{1}^{I}) = a(a_{j},J,I)

۲.۳.۳. مدل‌ها‌ی مبتنی بر باروری8[7]

مدل 1 و 2 بر اساس انتخاب کار می‌کردند، یعنی‌ به هر لغت هدف یک لغت مبدأ را اختصاص می‌دادند، اما در هم‌ترازی دستی‌ می‌بینیم که لغات مختلف تمایلات مختلفی‌ برای تراز شدن با تعداد متفاوتی عدد را دارند و همین ویژگی باعث شده تا نحوه عملکرد مدلهای باقی‌ مانده از این دو مدل متفاوت شود.متغیر رندوم\phi_{e}را برابر با تعداد لغاتی که e در یک‌ هم‌ترازی به آنها متصل است تعریف می‌کنیم و آنرا حاصلخیزی e می‌نامیم. در مدل‌های مبتنی بر حاصلخیزی ابتدا حاصلخیزی تمام لغات مبدأ را مشخص می‌کنیم،سپس تصمیم میگیریم که هر لغت کدام کلمات هدف =t_{1,i},…,t_{I,\phi_{i}}t_{i} را تولید می‌کند. این دنباله کلمات یک تبلت9 و مجموعه‌ تبلت‌ها، تابلو10 نامید میشود. سپس مکان هر کلمه در تابلو در جمله مقصد را مشخص می‌کنیم(\pi_{I,k}). بنابرین داریم:

P(\pi_{0}^{I},t_{0}^{I}|e_{0}^{I}) = P(\phi_{0}^{I}|e_{1}^{I})P(t_{0}^{I}|\phi_{0}^{I},e_{1}^{I})P(\pi_{0}^{I}|t_{0}^{I},e_{1}^{I})

اگر <t,$\pi$> را مجموعه‌ جفت‌هایی تعریف کنیم که f و a یکسانی را نتیجه میدهند خواهیم داشت:

P(f,a|e) = \Sigma_{(t,\pi)\Subset {(f,a)}} P(t,\pi|e)

۲.۳.۴. مدل‌ 3

مدل 3 یک مدل مبتنی‌ بر باروری است که فرضیات زیر در آن در نظر گرفته شده:

  • احتمال حاصلخیزی یک لغت فقط به همان لغات بستگی دارد و نه به همسایگانش و حاصلخیزی آن‌ها

  • ترجمه فقط به جفت کلمه مبدا و مقصد بستگی دارد و نه کلمات مبدا یا مقصد قبلی‌

  • مرتب‌سازی فقط به مکان کلمه هدف و طول دو جمله ربط دارد.

۲.۳.۵. مدل‌ 4[8]

مدل 3 کلمات یک تبلت را غیر مستقل از هم تراز می‌کرد.در مدل 4 مکان اولین کلمه یک تبلت مشخص می‌شود و مکان سایر کلمات تبلت به مکان کلمه اول وابسته است.
P(\pi_{i,1} = j|\pi_{1}^{i-1},t_{0}^{I},\phi_{0}^{I},e_{0}^{I}) = d_{1}(j-c_{i-1}|A(e_{i-1}),B{f_{j}))
c_{i} سقف میانگین مکان‌ها‌ی تبلت i در جمله مقصد است.A و B توابعی هستند که کلمات را بر اساس تاثیری که روی ترتیب ترجمه دارند، طبقه‌بندی می‌کنند.

۲.۳.۶. مدل‌ 5

در مدل ۳ و ۴ هوریستیکی وجود ندارد که از تخصیص مکانی ک قبلا استفاده شده، جلوگیری کند یعنی‌ ممکن است به ازای جفت i,k، نابرابر t(I,k) برابر داشته باشیم. مدل ۵ این ناقص را رفع کرده اما به پیچیدگی مدل افزوده.

۲.۴. مدل پنهان مارکوف11[4]

در ترازبندی صورت گرفته توسط انسان، تراز یک کلمه به شدت به تراز کلمه قبلی خود وابسته است، بنابرین به مدلی‌ جهت در نظر گرفتن این وابستگی نیاز داریم. اگر تصور کنیم که تراز a_{j} تنها به تراز قبلی‌اش وابسته است(فرض مارکوف)، میتوانیم مدل پنهان مارکوف را با مرتبط کردن حالت‌ i با کلمه e_{j} تعریف کنیم. همچنین تصور می‌کنیم f_{j} تنها به لغت متناظر خود، e_{a_j} وابسته است و از حالت i با احتمال (t(f_{j}|e_{i} انتشار می‌یابد.

۲.۵. کارهای مشابه

  • GIZA++ (free software under GPL)

    • The most widely used alignment toolkit, implementing the famous IBM models with a variety of improvements

  • The Berkeley Word Aligner (free software under GPL)

    • Another widely used aligner implementing alignment by agreement, and discriminative models for alignment

  • Nile (free software under GPL)

    • A supervised word aligner that is able to use syntactic information on the source and target side

  • pialign (free software under the Common Public License)

    • An aligner that aligns both words and phrases using Bayesian learning and inversion transduction grammars

  • Natura Alignment Tools (NATools, free software under GPL)

  • UNL aligner (free software under Creative Commons Attribution 3.0 Unported License)

  • Geometric Mapping and Alignment (GMA) (free software under GPL)

  • Anymalign (free software under GPL)

۲.۶. دادگان

پیکره میزان مجموعه‌ای است حاوی بیش از ۱ میلیون جمله از متون انگلیسی (اغلب در حوزه ادبیات کلاسیک) و ترجمه این جملات به فارسی که توسط دبیرخانه شورای عالی اطلاع‌رسانی تهیه شده است.

۳. آزمایش‌ها

۴. کارهای آینده

۵. مراجع

[1] Tiedemann, Jorg. "Bitext alignment." Synthesis Lectures on Human Language Technologies 4.2 (2011): 1-165.
[2] Och, F.J. and Tillmann, C. and Ney, H. and others 1999, Improved alignment models for statistical machine translation, Proc. of the Joint SIGDAT Conf. on Empirical Methods in Natural Language Processing and Very Large Corpora
[3]P. F. Brown et al. 1993. The Mathematics of Statistical Machine Translation: Parameter Estimation. Computational Linguistics, 19(2):263–311.
[4]S. Vogel, H. Ney and C. Tillmann. 1996. HMM-based Word Alignment in StatisticalTranslation. In COLING ’96: The 16th International Conference on Computational Linguistics, pp. 836-841, Copenhagen, Denmark.
[5]Yarin Gal, Phil Blunsom (12 June 2013). "A Systematic Bayesian Treatment of the IBM Alignment Models" (PDF). University of Cambridge. Retrieved 26 October 2015.
[6]KNIGHT, Kevin. A statistical MT tutorial workbook. Manuscript prepared for the 1999 JHU Summer Workshop, 1999.
[7]Brunning, James Jonathan Jesse. Alignment Models and Algorithms for Statistical Machine Translation. Diss. University of Cambridge, 2010.
[8]Zamin, Norshuhani, et al. "A lazy man’s way to part-of-speech tagging." Knowledge Management and Acquisition for Intelligent Systems. Springer Berlin Heidelberg, 2012. 106-117.
[9]Collins, Michael. "Statistical machine translation: IBM models 1 and 2." Columbia: Columbia University (2011).
[10]Liu, Yang, Qun Liu, and Shouxun Lin. "Discriminative word alignment by linear modeling." Computational Linguistics 36.3 (2010): 303-339.

پیوندهای مفید


  1. corpus_based

  2. bilingual parallel corups

  3. word alignment

  4. expectation-maximization algorithm (EM)

  5. null token

  6. viterbi alignment

  7. IBM

  8. fertility-based model

  9. tablet

  10. tableau

  11. hidden markov model

تایید شده

با سلام
بابت تلاشهای انجام شده خسته نباشید میگم
چند نکته ای که باید مدنظر قرار گیرد :
1- فرمولهایی که در متن آورده اید بدون شماره اند و باید شماره داشته باشند.
2- کارهای مشابه باید به صورت فارسی نوشته شود و توضیح داده شود
3-در قسمت کارهای مشابه رفرنسی مشاهده نشد.تفاوت آن با کارهای مرتبط در چیست؟ میتوان قسمت کارهای مرتبط را به روشها یا مدلهای هم ترازی تغییر نام داد
4- در مورد پیکره میزان رفرنس آن نیز گذاشته شود(همان رفرنسی که در سایت وجود دارد)
از توجهتون ممنونم.